Αν δε λογαριαστούμε, δε θα μας λογαριάσουν.
Βρισκόμαστε απέναντι στο φάσμα κλιμάκωσης πολλαπλών κρίσεων που κάθε μια από αυτές θα αρκούσε να ανατρέψει την ευαίσθητη μεταμνημονιακή κανονικότητα με τρόπους που θα έκαναν την περίοδο της μνημονιακής κρίσης να φαντάζει μια απλή κακοκαιρία. Κι όλες αυτές οι κρίσεις εμφανίζονται ταυτόχρονα και σε μια θανάσιμη για την κοινωνική βάση αλληλεπίδραση.
1. Η κρίση της πανδημίας.
Ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες υγειονομικής απειλής που υποχρεώνουν τους πάντες σε ριζικές αλλαγές της καθημερινότητας τους και καταστρέφουν κάθε είδους βεβαιότητα για το μέλλον σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.
2. Η ιμπεριαλιστική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για πρώτη φορά μετά το 1974 η απειλή γενικευμένου πολέμου με το ελληνικό κράτος στην πρώτη γραμμή είναι αντικειμενικά ορατή. Η εγγενής αστάθεια του πολυπολικού κόσμου εκφράζεται και στη γειτονιά μας με τη συγκρότηση πολεμικών αξόνων. Ο διαμοιρασμός πραγματικών και φανταστικών πόρων και γεωπολιτικών προγεφυρωμάτων ανάμεσα σε μεγάλες, μεσαίες και μικρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δείχνει να εξελίσσεται σε έναν ανταγωνισμό που αργά ή γρήγορα θα δώσει τον λόγο στα όπλα. Η ελληνική κοινωνία ίσως σύντομα θα χρειαστεί να ξαναμάθει τι σημαίνει επιστράτευση, φέρετρα με ελληνικές σημαίες, ίσως και σειρήνες βομβαρδισμού.
3. Οικονομική κρίση, ταξική αφαίμαξη και υποτίμηση.
Το τυπικό τέλος των μνημονίων που στην πραγματικότητα ήταν η οριστικοποίηση των απωλειών πλούτου και δικαιωμάτων από τη βάση προς όφελος της κορυφής δίνει τη θέση του σε μια νέα, πολύ χειρότερη οικονομική συνθήκη. Η ταξική λεηλασία που υπέστη η κοινωνική βάση εκφράστηκε πολύτροπα: καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αναστολές συμβάσεων εργασίας, μη καταβολή δώρων, άρνηση παροχής αδειών, καθιέρωση της τηλεργασίας, αθρόες απολύσεις, επιβολή ενιαίου υποκατώτατου μισθού στα 533 ευρώ, έλλειψη μέτρων υγειονομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, 50% μειώσεις σε μισθούς εργαζομένων συνοδεία της μείωσης των ωρών απασχόλησής τους, αναστολή της οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία, διακοπή του επιδόματος στήριξης των προσφύγων που βρίσκονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά. Οι αριθμοί των εγγεγραμμένων ανέργων εκτινάχθηκαν στα ύψη (υπολογίζεται ότι κατά το τρέχον έτος η καταγεγραμμένη ανεργία θα αγγίξει το 23% στην Ελλάδα).
Αξίζει να αναφερθεί πως δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, των camps μεταναστών και των ψυχιατρικών κλινικών, όπου οι συνθήκες είναι άθλιες από κάθε άποψη (και από υγειονομική προφανώς). Μάλιστα, δύο κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους, καθώς επιδεικτικά δε μετακομίστηκαν σε νοσοκομειακές μονάδες.
Το ταξικό μέτωπο που έχει ανοίξει στην εκπαίδευση καλείται να διαχειριστεί της επιθέσεις που σχηματοποιούνται δια της όξυνσης των ταξικών φραγμών για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, της επίτασης του εξεταστικού και πειθαρχικού χαρακτήρα του γυμνασίου και του λυκείου, της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, της εισαγωγής διδάκτρων σε ξενόγλωσσα τμήματα ΑΕΙ και της εξίσωσης των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων.
Αρχίζοντας από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να διενεργηθούν 8.800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας κατά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, διακυβεύοντας το μέλλον χιλιάδων φτωχοδιαβόλων που απειλούνται με την αποστέρηση και του τελευταίου κεραμιδιού που έχουν πάνω από το κεφάλι τους.
Και χωρίς την πανδημία το κεφάλαιο ντόπιο και διεθνές δεν έδειχνε διατεθειμένο να αρκεστεί στα όποια κέρδη του και δεν έδειχνε και ικανό να ξεκινήσει μια νέα περίοδο ανάπτυξης. Η πανδημία μάλλον έδωσε την απαραίτητη δικαιολογία στους καπιταλιστές για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή-αντεργατική επίθεσή τους και να ζητήσουν ακόμα περισσότερα. Η κρίση που έχει ήδη έρθει είναι κατά πολύ ισχυρότερη της μνημονιακής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.
4. Περιβάλλον.
Την άνοιξη η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για το περιβάλλον, ο οποίος προβλέπει ένα σωρό διευκολύνσεις για την αμεσότερη και ελαστικότερη αδειοδότηση για επενδύσεις που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, την ενέργεια και συνακόλουθα την ισοπέδωση της φύσης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εκάστοτε τοπική βιοποικιλότητα, την τοπική κοινωνία, αλλά και το παραγόμενο οικολογικό αποτύπωμα που θα αφήσουν πίσω τους αυτού του είδους οι επιχειρηματικές και κατασκευαστικές δραστηριότητες.
5. Πολιτικός ολοκληρωτισμός.
Η αστική τάξη και οι κρατικές ελίτ, μέσα σε συνθήκες σαπίσματος της ιδεολογικής αφήγησης της αστικής δημοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα, δείχνουν τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε πρόθυμες να καταφύγουν σε ακροδεξιές ατζέντες και σε πρακτικές γενικευμένης καταστολής και οργουελικού κοινωνικού ελέγχου. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ έχουν ήδη περάσει σε επίπεδα μονοφωνίας και προπαγανδιστικού ελέγχου μαζών που θα ζήλευαν τα ΜΜΕ ολοκληρωτικών καθεστώτων του παρελθόντος. Αν ακόμα παραμένει το δημοκρατικό κέλυφος ειδικά στην Ευρώπη, αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα τα κράτη δεν αισθάνονται σίγουρα για το επόμενο βήμα. Η προεργασία, όμως, προχωράει ταχύτατα στο παρασκήνιο. Μία προς μία περιστέλλονται οι σχετικές ελευθερίες, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Όσο οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις και βαθαίνει η καπιταλιστική βαρβαρότητα, η άρχουσα τάξη αναγκάζεται να δρα προληπτικά με επιπλέον κατασταλτικά μέτρα, προσπαθώντας έτσι να αποτρέψει κάθε επικείμενη κοινωνική έκρηξη. Με αυτό το σκεπτικό περιστέλλονται οι διαδηλώσεις και εκκενώνονται οι καταλήψεις. Για να μας εμποδίσουν να βαδίσουμε πιο μαχητικά εναντίον τους.
6. Μεταναστευτικό.
Οι παγκόσμιες ανακατατάξεις και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο ανθρώπινο κύμα που κατευθύνεται προς τις χώρες της Δύσης. Ο έλεγχος αυτού του κύματος είναι ένα ακόμα διακύβευμα της πολιτικής και οικονομικής τάξης που επιθυμεί να το καναλιζάρει και να χρησιμοποιήσει την δυστυχία του ως παράγοντα κερδών, γεωπολιτικών ανταγωνισμών και κοινωνικού ελέγχου των «ντόπιων». Η αντιδραστική συστράτευση φτωχών ενάντια σε φτωχότερους και η δημιουργία «εσωτερικού εχθρού» είναι από τα κλασσικά εργαλεία κοινωνικού ελέγχου που μετέρχεται η άρχουσα τάξη. Τα εκατομμύρια ξεριζωμένων στην Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική είναι μια σημαντική καύσιμη ύλη της επερχόμενης δυστοπίας που θέλει να εξασφαλίσει ο καπιταλιστικός κοινωνικός έλεγχος.
Η σημαντικότερη, όμως, «κρίση» που βιώνουμε, ο πλέον αδυσώπητος κίνδυνος για όλη την κοινωνική βάση είναι ο ίδιος της ο εαυτός, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, τουλάχιστον στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είμαστε πια ούτε καν στις μάχες οπισθοφυλακών που βρεθήκαμε κατά τη διάρκεια της μνημονιακής κρίσης. Για την ώρα κράτος και κεφάλαιο «παίζουν χωρίς αντίπαλο». Ο κόσμος είναι στα σπίτια του, ιδιωτεύει και ο καθένας και η καθεμιά προσπαθεί να διαχειριστεί ένα απειλητικό μέλλον νομίζοντας ότι μπορεί να γλιτώσει μόνος/η. Κανείς δε θα γλιτώσει μόνος/η.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα πάντα είναι θέμα δύναμης. Εάν στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου δεν αντιταχθεί η δύναμη της κοινωνικής βάσης, εάν δε βγούμε στους δρόμους, για να απειλήσουμε ανοιχτά την τάξη τους, εάν δεν χτυπήσουμε στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στους στρατώνες και τις πλατείες, τα όσα πάθαμε κατά τη μνημονιακή περίοδο θα μας φανούν ασήμαντα και ανώδυνα μπροστά σε αυτό που έρχεται. Θα χάσουμε εισοδήματα, θα χάσουμε συντάξεις, θα χάσουμε τα σπίτια μας, το δικαίωμα στην υγεία και την παιδεία, θα χαθούν βασικές ελευθερίες, νέοι άνθρωποι θα σκοτωθούν για τα συμφέροντα πετρελαϊκών εταιρειών. Ας κοιτάξει ο καθένας και η καθεμιά γύρω του/της και ας αναρωτηθεί αν αυτά που λέμε είναι καταστροφολογικές προβλέψεις ή μια ψύχραιμη περιγραφή αυτού που έρχεται.
Το κάλεσμα μας είναι κάλεσμα αντίστασης και οργάνωσης. Είναι κάλεσμα μάχης. Όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον, αλλά σήμερα, τώρα. Αν δεν επιλέξουμε να λογαριαστούμε μαζί τους, αν δεν επιλέξουμε να ματώσουμε με σκοπό να τους ματώσουμε χειρότερα, τότε απλά δε θα μας λογαριάζουν. Και τότε θα δούμε πόσο αισιόδοξες μπορεί να αποδειχτούν ακόμα και οι χειρότερες προβλέψεις. Ο εσμός του καθεστώτος πρέπει να φοβηθεί. Να φοβηθεί τους πολλούς και την δύναμή τους. Το συγκαταβατικό όσο και αλαζονικό τους χαμόγελο πρέπει να παγώσει. Ο χρόνος κυλάει εναντίον μας.
ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ
ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ THESSALONIKI HELEXPO FORUM:
ΣΑΒΒΑΤΟ, 12/9, 18:00, ΚΑΜΑΡΑ
*Στηρίζουμε το κοινό αναρχικό μπλοκ.
Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchist-federation.gr
email: [email protected]
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία